Heerlijke zelfgemaakte kaasfondue

Ja ja, Dolly’s Dish doet ook aan verzoekjes! Toen ik afgelopen week voor een paar vriendinnen deze heerlijke kaasfondue gemaakt had, was één van hen zo enthousiast dat ze het direct zelf ook wilde maken. Een mooie kans om het recept op te schrijven en gelijk met jullie allemaal te delen! Wat is er nu gezelliger dan in de winter wijntjes (of thee, zoals het hoort) te drinken en met z’n allen een heerlijke pan van deze winterse traktatie te delen?!

Kaasfondue komt oorspronkelijk uit Zwitserland en is eigenlijk verwarmde Gruyere-kaas met zo min mogelijk witte wijn. Ik houd wel van wijn, mijn vriendinnen ook, dus mijn recept is met lekker veel wijn. Ook houd ik wel van een pittig smaakje, daarom zit er in dit recept een beetje knoflook en een blauw kaasje. Ten slotte kan ik wel eens een beetje uitgekeken raken op telkens zo’n hap zware kaas, een fris bosuitje zorgt voor een verrassende verfrissing af en toe!

Oh ja, zo’n zelfgemaakte kaasfondue lijkt erg culinair, maar het is stiekem erg makkelijk en zó snel klaar. Veel plezier met dit recept!

Liefs, Dolly

kaasfondue rechaud

Schermafbeelding 2013-12-14 om 16.40.08

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote teen knoflook
450 g (Geraspte) belegen kaas
500 g (Geraspte) Leerdammer/Emmentaler kaas
300 g Castello Blue
7  dl droge witte wijn
2 el melk
2 el Maïzena
5 bosuitjes

Kaasfondue bereiden (+/- 10 minuten)

  1. Rasp als voorbereiding de leerdammer/emmentaler en de gewone belegen kaas en maak van de melk en maïzena vast een mengseltje in een glas. Snijd de bosuitjes ook vast in ringetjes.
  2. Neem een grote pan, bij voorkeur een braad- of stoofpan, maar als je die niet hebt kan het ook in een gewone pan. Halveer de knoflook en wrijf de hele pan er mee in. Bewaar de knoflook wel.
  3. Giet de wijn in de pan en breng het aan de kook
  4. Voeg al roerend op lager vuur langzaam de  geraspte leerdammer/emmentaler en de gewone belegen kaas. Zorg dat het niet gaat koken, maar zet het vuur ook niet te laag zodat de kaas niet smelt.
  5. Als de kaas gesmolten is voeg je de castello blue toe in brokjes, dit smelt heel snel.
  6. Pers nu de knoflook uit boven de pan
  7. Langzaam het maïzena-mengsel toevoegen om het geheel te binden.
  8. Breng nu op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  9. Zet de kaasfondue op tafel op een rechaud (twee stapels boeken met theelichtjes werken ook prima!) en serveer met allemaal lekkere dipdingetjes.
  10. Genieten maar!
Heerlijke zelfgemaakte kaasfondue met blauwe kaas en een bosuitje
Heerlijke zelfgemaakte kaasfondue met blauwe kaas en een bosuitje

TIP - delen e-mail recept

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s