Review ‘Tijdelijk Restaurant Strijp-S’: Retrofonduen in de oude Philips-fabriek in Eindhoven

In de oude ‘omkleedkelder’ van de voormalige Philips Gereedschapsmakerij in Eindhoven bevind zich een bijna surrealistische plek, genaamd; ‘Tijdelijk Restaurant Strijp S’. Een plek waar je niet alleen naar toe gaat om een hapje te eten, maar een plek waar je even uit het dagelijkse leven en het industriële ‘bovengrondse’ stapt en met elke traptrede naar beneden je een stapje dichter bij een zorgeloze, vrolijke wolk van nostalgie zet.

Tijdelijk_restaurant_strijp_s_collage_kerst

Retrofonduen
Wat staat er op het menu? Fondue! Maar niet zomaar fondue. Bij ‘Tijdelijk Restaurant Strijp S’ doen ze aan retrofonduen! Geen veilig stroompannetje, maar tientallen verschillende jaren ’70 pannetjes met olie op een vlammetje, afgemaakt met de ouderwetse fondueborden en pennen in alle kleuren. De menukaart is vervolgens heel eenvoudig; vis, vlees, groenten of kaas. Allen komen met een soepje van het huis vooraf, heerlijk huisgemaakt brood en verrassend lekkere bijgerechten en sausjes.

Wij mogen vanavond zowel het vis- als het vleesfonduetje proberen. Vooraf krijgen we een soepje van schorseneer, aardpeer, bospaddestoelen en truffel. Tot dit punt weet je nog niet goed of dit horeca concept vooral ‘geinig’ is of ook nog eens ‘goed’. Maar dit was een smaakbeleving waar je u tegen zegt en dit was niet alleen ‘goed’, het was ‘uitstekend’.

Ons pannetje werd gevuld met hete arachide olie, het brandertje werd aangestoken en we werden verrast met allerlei heerlijke schaaltjes. Voor de visfondue: coquilles, tonijn, kabeljauw, gamba’s en schotse zalm (kort gerookt op oude schilfers van whiskey vaten). Voor de vleesfondue: in koffie gemarineerde lamslende, ossenhaas, pittige gehaktballetjes, franse scharrelkip en iberico. Voor erbij: verschillende sausjes, rode kool met krentjes in port en kaneel, groentensalade met feta en balsamico, fruitsalade van meloen, druif en ananas (aanrader! heerlijke verfrissing) en een knolselder salade met walnoten. Eerlijke producten en hele pure smaken maken deze fonduesessie een succes met de gamba’s en lamslende als favorieten.

Tijdelijk_restaurant_strijp_s_eindhoven_collage
 
De belevenis
Je moet je even voorstellen dat je een industrieterrein oploopt, het is donker, het regent, het enige wat je ziet is een soort lichtvoorstelling die in heel Eindhoven af en toe opduikt  (mede mogelijk gemaakt door Philips) en hele mooie appartementen tegenover een oud industrieel landschap waarvan ik niet zeker weet of ik het mooi en charmant of eng en met-teveel-graffiti-beklad moet vinden. Ineens zie je een glazen keukentje uitsteken uit die grote fabriek. Hoe dichterbij je komt, hoe nieuwsgieriger je wordt.

Tijdelijk_restaurant_strijp_s_eindhoven_buitencollage

Als je binnen stapt zie je een gezellig glazen keukentje met mooie producten en gezellige aankleding middenin een groot ongezellig houten BMX-gebeuren met TL-verlichting, raar eigenlijk. De pijl wijst naar de trap en als je in de oude omkleedkelder binnen komt wordt je overladen door gevoelens van nostalgie. Rijen lange tafels met van die oude kluisjes en kledinghaken erboven en zover je kunt kijken een rij met wastafels die door een glasplaat dient als een bar. Overal oranje, rood en bruin servies en op de achtergrond een hitje van Abba in een soort synthesizer-draaiorgeljasje. Het enige nadeel is dat de ruimte redelijk groot is waardoor, indien het rustig is, het ook echt als heel rustig voelt. Goede oplossing: gewoon met een gezellige grote groep komen!

De personen achter het Tijdelijk Restaurant Strijp-S

Jan-Hein & Mirale van Tijdelijk Restaurant Strijp-S
Jan-Hein & Mirale van Tijdelijk Restaurant Strijp-S

Beeldend kunstenaar en chef Jan-Hein en Mirale zijn de personen die achter dit unieke horeca concept zitten. Op de vraag wat zij willen uitstralen antwoorden zij dat zij een ‘geheel concept’ willen aanbieden. Met minimale middelen willen zij hun gasten een ware belevenis aanbieden. De sfeer hoeft van hen niet zo formeel, iedereen mag lekker zelf bepalen hoe lang ze gaan eten en de interactie met het wisselende publiek vinden ze heel leuk. “Ik hoop eigenlijk juist dat men deze plek niet als zo’n hype gaat zien” zegt Jan-Hein. Dat bewijst maar weer de échtheid van deze authentieke plek.

Om af te sluiten wil ik ten eerste benadrukken hoe leuk en lekker fonduen is en dat ik blij ben dat ik dat door dit bezoekje weer heb herontdekt! Ten tweede wil ik jullie op basis van onze ervaringen bij ‘Tijdelijk Restaurant Strijp S’ van harte aanraden eens een pannetje retrofondue te proberen op deze unieke locatie!

Wil je meer weten over dit unieke horeca concept? Bezoek dan hier de website, of de Facebook pagina van ‘Tijdelijk Restaurant Strijp S’.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s