Review: Bistro Zuid weet hoe ‘wisselwerking’ in de horeca werkt

IMG_8404Hoe een bepaalde wisselwerking bij Bistro Zuid aan de van Woustraat in Amsterdam ervoor zorgt dat een avondje “snel een hapje eten” uitloopt in een avond uitgebreid dineren en in de watten te worden gelegd.

Wat je misschien nog niet van mij weet is dat ik dol ben op de horeca. En ja, ik ben dol op lekker drankjes doen, borrelen en uit ontbijten, lunchen EN dineren… Maar ik ben ook dol op wérken in de horeca! Na vier jaar werken bij Grieks Restaurant Irodion en grand-café d’Apotheek in Oosterhout overgestapt op stadscafé Heerenplein in Utrecht en de afgelopen twee jaar mij bijzonder goed vermaakt bij café Goos in de Maasstraat in Amsterdam.

Wat ik het leukste vond? Er is één heel belangrijk punt, wat menig ongeïnteresseerd voorgeprogrammeerd meisje in de bediening nog wel eens vergeet, en dat is wisselwerking. Eigenaar Yamani en chef Aziz hebben dit concept precies begrepen. Hoe dit werkt leg ik je uit aan de hand van mijn ervaringen vanavond bij Bistro Zuid.

Uitgeblust van een dag werken en mijn fietstocht loop ik richting Bistro Zuid. Met een brede glimlach wordt ik door de eigenaar Yamani al op straat begroet -wisselwerking – ik krijg direct ook een glimlach op mijn gezicht. Ik zeg dat ik buiten wel even op een vriendin wacht en krijg meteen een verfrissend spa’tje om mee op adem te komen. Weer die glimlach.

Anneloes en ik waren nogal wispelturig. Na buiten op een bankje te hebben gezeten, besluiteloos bij de bar te hebben gestaan en uiteindelijk op een tafeltje bij het raam neer te zijn gestreken besloten we toch buiten te willen eten. Voor we het weten schiet de chef Aziz ons vanuit de open keuken te hulp met onze spulletjes: “Ja, het is hartstikke lekker buiten toch!?” zegt hij opgewekt. – Wisselwerking – dit optimisme maakt dat wij ons niet vervelend wispelturig voelen, maar dat we juist groot gelijk hebben.

Buiten komt Yamani aangesneld met twee glazen prosecco en de kaart. Ik heb zelden iemand zo opgewekt de menukaart zien uitleggen. Met een glimlach bestellen wij vervolgens de geitenkaas bonbons met wortel-creme en gember-siroop en een pittig pasteitje met kip, amandelen en poedersuiker met een munt cocktailtje. Als hoofdgerecht delen we de biefstuk met gorgonzola en de tonijnsteak met wasabi. We hadden eigenlijk onze twijfels bij dit kippasteitje, maar hij vertelde het zo schattig en vol passie dat we het hem gunden dat iemand het aan zou durven.

Collage bistro zuid

Tijdens het voorgerecht komt Aziz weer vanuit de keuken met een giga glimlach. Ik had het gevoel dat hij iets heel leuks wilde gaan vertellen, maar hij kwam gewoon even vragen of het allemaal lekker was. En het was… heerlijk! Alle gerechten hebben net een verrassende twist. Bijvoorbeeld de gegrilde groenten met een bittertje van sinaasappel of de gorgonzola bij de biefstuk in plaats van een standaard pepersausje.

Na het hoofdgerecht hebben we ons toch maar laten verleiden door de chocolade souflé met zachte binnenkant en een koffietje. En daar komt weer een wisselwerking aan.. Of we nog een wijntje van het huis willen? Een tikje bescheiden, maar dankbaar antwoorden we eensgezind: lekker!

Ik had beloofd aan het begin van dit verhaal uit te leggen wat ik bedoelde met wisselwerking. Op het moment dat je werkt in de horeca kun je je natuurlijk simpelweg houden aan je taken: tafel wijzen, bestelling opnemen, eten en drinken brengen, afruimen, afrekenen. Maar hoeveel leuker maak je het voor jezelf (en voor je gasten) als je er ook een beetje plezier in probeert te hebben. Hoe persoonlijker en gezelliger je je gasten benaderd, hoe leuker jouw werkuren ook zijn! Hoe positiever jij bent tegenover jouw gasten, hoe meer positiviteit je terug krijgt! 

Het is ondertussen al 22:30, we zitten heerlijk te genieten van ons wijntje. Dit is het punt waarop de wisselwerking bij Bistro Zuid echt zijn vruchten afwerpt. Het eten was heerlijk, de aankleding leuk, de sfeer goed, maar de manier waarop wij de hele avond hebben ervaren dat Aziz en Jamani oprecht geïnteresseerd waren in onze Koningsdag, oprecht ons in de watten wilden leggen en vooral oprecht ons het idee gaven dat ze het heel leuk vonden dat we er waren maakte dat ik hen aanbood om een review voor hen te schrijven. Omdat ik oprecht hoop dat ze hun droom – deze zaak met heel veel plezier tot een succes maken – kunnen gaan waar maken!

(Dit is tevens de reden dat ik foto’s van het eten van hun website heb geplukt en niet zelf heb gemaakt… Het is een review zonder voorbedachte rade!)

IMG_8392

IMG_8390

IMG_8380

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s