De aller- aller- allerlekkerste dadels in Nederland!

on
Bergen met verse dadels in Oman, omhuld met chocolade, pistache, kokos, hmmm
Bergen met verse dadels in Oman, omhuld met chocolade, pistache, kokos, hmmm

Toen ik in Oman was heb ik jullie beloofd om terug te komen volop inspiratie uit het Midden-Oosten. Wat ik vooral ontdekt heb in Oman zijn dadels. Maar niet zomaar dadels zoals we ze kennen uit de supermarkt. Nee, echt heerlijke, volle, verse, zachte, zoete dadels. Eenmaal in Nederland aangekomen heb ik vol goede moed alle soorten dadels van de Albert Heijn, Deen en de Albert Cuijp uitgeprobeerd, maar helaas, deze waren ook echt niet zoals ik ze in Oman geproefd had.

TOTDAT ik een berichtje kreeg van Nederlandse Yogi & arabische  Yousef. Zij beweerden 100% natuurlijke dadels aan te bieden. Vers, onbewerkt en rechtstreeks uit hun eigen farms in de Arabische woestijnen. En Yogi & Yousef ondersteunen ook nog eens een sociale werkplaats in Nederland en vrouwelijk ondernemerschap in Saudi-Arabië… Ok, dit wilde ik wel proberen.

Alle verwachtingen overtroffen! Iedereen die maar in mijn buurt kwam liet ik ze proeven en zelfs een hele stoere vent, die beweerde niet van dadels te houden, was om. Zoals ze zelf al zeggen; vers, zacht en vol van smaak!

IMG_9418
De pakjes van Yousef & Yogi. Heel handig die snackverpakkingen, want of er nu 3 of 18 in een doosje zitten, ze gaan toch wel op.

Dus: stop met dadels uitproberen, je krijgt ze nergens zo lekker als die van Yogi & Yousef! Ze zijn nu al verkrijgbaar bij allerlei delicatessenzaakjes, ik weet sowieso dat  La Fourchette op het Gelderlandplein in Amsterdam ze verkoopt. Anders kan je nu ook terecht in hun webshop. Aanradertje: het snackpakketje met drie dadels zonder pit. Ideaal om mee te nemen naar je werk/college/dagje weg.

 

Waarom eten we dadels?

  • Dadels bevatten veel vezels (8 gram per 100 gram) [1].
  • Ze zijn een zeer rijke bron aan mineralen zoals fosfor en ijzer [1].
  • De dadel is een gemiddelde bron van vitamine A;  goede anti-oxidanten die bijdragen aan de gezondheid van je huid en het goed werken van je gezichtsvermogen [2].
  • Het ijzer in deze palmboombes zorgt ervoor dat de rode bloedcellen in je bloed beter zuurstof kunnen opnemen [3].
  • De kalium draagt bij aan het beheersen van de bloeddruk en de hartslag, een altijd welkome bescherming [4].
  • Dadels bevatten nog veel meer mineralen, zoals calcium, magnesium en koper. Deze zijn belangrijk voor de kracht van de tanden, botten en rode bloedcellen [5].
  • Ze bevatten geen cholesterol. [6]
  • Vanwege het fruitsuiker dat in dadels zit, krijg je er ook een enorme energieboost van. [6]
  • Je moet geen dadels gaan eten omdat je probeert ziektes te voorkomen. Je moet dadels eten als vervanging voor ongezonde tussendoortjes zoals chips of koekjes. En ook dan, met mate. Dadels moeten een gezonde toevoeging zijn aan je dieet, en niet dominant of overheersend. [6]

Bronnen

[1]: http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=935
[2]: http://voedzo.nl/gezond-eten/vitamine-a-en-de-voordelen/
[3]: http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/iron-supplements
[4]: http://www.webmd.com/heart-disease/potassium-and-your-heart
[5]: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx
[
6]: http://www.notenstore.nl/blog/dadels-gezond/

Chocolade opwarmen au bain-marie, dadels erin dopen, klaar!
Chocolade opwarmen au bain-marie, dadels erin dopen, klaar!

 

Hoe eet Dolly haar dadels het liefst?
In Oman heb ik dadels voor het eerst geproefd met een laagje chocolade er omheen. Beter dan bonbons, echt waar! Sinds twee weken geleden pak ik soms even een dadel met een walnoot als tussendoortje, ook erg lekker! Als hapje vind ik dadels met geitenkaas en walnoot ook een aanrader. Ten slotte: een smoothie met soja melk, banaan, dadels, goji bessen en cacao nibs hmmm.

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Wat is de voedingswaarde van deze dadels?

Plaats een reactie