Hoe het allemaal begon… De avond voor mijn verjaardag geurde het hele huis naar mijn meest favoriete geur in de wereld; verse appeltaart! Misschien is dit wel mijn favoriete geur omdat ik het zó leuk vond om jarig te zijn, maar eerlijk gezegd is de appeltaart van papa en mama nog steeds onovertroffen. ’s Ochtends appeltaart op bed, cadeautjes en verjaardagskusjes, dat is dan weer mijn meest favoriete traditie!

Maar kleine meisjes worden groot, afgelopen maandag ben ik 25 jaar oud geworden en – godzijdank – mama stond op de stoep met, natuurlijk, zelfgemaakte appeltaart! Je zal wel denken, deze blog gaat toch over dikke vette chocoladecake? Dat klopt! Maar ik denk dat dit baksel ervoor heeft gezorgd dat ook ik zo’n heerlijk eigen recept wilde maken!
Zo begon ‘de doritcake’. Ik sloeg als hele kleine Dorit aan het experimenteren met cake en dit recept is in de loop van de jaren geëvolueerd naar een monsterlijk lekkere cake boordevol.. chocolade! Ik meen serieus dat íedereen die deze cake ooit heeft geproefd, en dat waren er nogal wat, later gevraagd heeft om meer. Geen gelegenheid ging voorbij of ik werd gevraagd om “weer die lekkere doritcake” te maken. Met een erevermelding voor mijn schoonbroer Dennis!
Het geheim? Dat ga ik vandaag onthullen.. dat is gewoon heel veel chocolade! En natuurlijk een beetje liefde! Trouwens.. De doritcake heeft nooit de plek van de appeltaart op de verjaardagen ingenomen hoor!
Het is niet echt a la dolly, er is werkelijk waar niets gezonds aan dit recept, daarom heet het ook gewoon oud vertrouwd de DORITcake en niet DOLLYcake! Morgen maar weer aan de speltcrackers!
Ingrediënten Doritcake
- 1 pak ‘mix voor boerencake’ met standaard ingrediënten zoals aangegeven op het pakje
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 x 1 tl citroensap
- mespuntje zout
- 3 el cacao
- 150g Witte chocolade
- 75g Melkchocolade
- 75g Hazelnootchocolade
Bereiden Doritcake
- Verwarm de oven voor volgens de instructies op het pakje.
- Neem een cakevorm en vet deze licht in met roomboter.
- Neem twee beslagkommen en halveer alle ingrediënten voor het ‘normale’ deeg volgens het pakje. We gaan namelijk twee lagen maken in de cake. Onder chocolade, boven naturel.
- Voor de naturel-laag: meng alle ingrediënten door elkaar en voeg een half zakje vanillesuiker, 1 tl citroensap en een mespuntje zout toe.
- Voor de chocolade laag: meng alle ingrediënten door elkaar en voeg 3 eetlepels cacao, een half zakje vanillesuiker, 1 tl citroensap en een mespuntje zout toe.
- Stort het deeg voor de chocolade leeg in de cakevorm.
- Neem 75g witte en 75 g hazelnoot chocolade en breek deze in grove stukken. Verdeel de stukken chocolade luchtig over het chocoladedeeg.
- Stort nu het naturel deeg er bovenop, probeer alle chocolade te bedekken.
- Nu is de cake al klaar om de oven in te gaan! Let op: open de oven niet tijdens het bakken, dan kan deze namelijk instorten!
- De cake is klaar als je er met een sateprikker in prikt en er geen deeg op het stokje achter blijft.
- Laat de cake in de cakevorm afkoelen. Doordat in het midden zoveel gesmolten chocolade zit zal de cake – wanneer de chocolade nog warm en vloeibaar is – anders uit elkaar vallen bij het storten.
Chocolade topping
-
Au bain marie chocolade smelten Is de cake afgekoeld en uit de vorm? Dan kan je gaan beginnen met de topping. Verrassing! Deze bestaat ook weer uit.. chocolade! Namelijk de overige 75g witte chocolade en de 75g melk chocolade.
- Bedenk een leuk motiefje (bijvoorbeeld wit onder, melkchocolade voor de tekst) en smelt de chocolade ‘au bain marie’.
- Neem hiervoor een pannetje met kokend water en zet deze op laag vuur. Ik heb ooit een handig bakje dat je over een steelpan kan ‘hangen’ gekocht om chocolade te smelten, maar een glazen kom werkt ook al ok. Let wel op dat er geen water in de chocolade spettert, dan gaat de chocolade namelijk klonteren en dan kan je er helemaal niets meer mee!
- Geen spuitzak om de cake met de gesmolten chocolade te versieren? Geen probleem, heb ik ook nooit gehad! Ik gebruik diepvrieszakjes waarin ik een heel klein gaatje knip. Werkt prima! Probeer het niet met boterhamzakjes, deze smelten namelijk en voordat je het weet heb je een grote klodder chocolade midden in je versiering!
- Is de chocolade gesmolten? Dan versieren maar!
- En dat is het, het geheim achter de doritcake, gewoon echt heel, heel, heel veel chocolade! Succes gegarandeerd!
Oh yum, this is almost too simple! I reckon I could do this for my next dinner party as an easy entree. 🙂ブランド靴コピー
At last, sooemne who knows where to find the beef