Weekend ontbijtje: Is de combinatie zalm, avocado en ei op speltbrood gezond?

Het weekend vraagt om wat extra aandacht voor het ontbijt. Heerlijk vind ik het om pure, eerlijke ingrediënten te combineren. Ik weet dat de combinatie van zalm met avocado en ei en wat speltbrood heerlijk is, maar is het ook gezond?

Gezonde combinaties

Door de jaren heen zijn we steeds meer door elkaar gaan eten, maar waar we niet vaak genoeg bij stil staan is het feit dat ons spijsverteringstelsel nog steeds is ingesteld op ons eetpatroon van 40.000 jaar geleden. Fruit, groenten, noten zaden en mager vlees domineerden onze maaltijden. Wist je trouwens dat brood en granen pas 6.000 jaar onderdeel zijn van ons dagelijkse menu? Dat is een belangrijke reden waarom speltbrood, een echt oergraan, beter voor ons is dan het gewone brood uit de supermarkt.

Door juiste combinaties te maken van pure ingrediënten voorkomen we dat ons lichaam niet optimaal de voedingsstoffen uit ons eten kan halen. Dit heeft vooral te maken met de verschillende soorten spijsverteringssappen die ons lichaam aanmaakt om het eten te verteren.

De beste combinaties (waarbij de verteringssappen elkaar zelfs versterken) zijn bijvoorbeeld

  • Groenten (sla, tomaat, broccoli, boontjes) met eiwit (vlees) of zetmeel (aardappelen), granen of vis.
  • Vet (avocado, noten, room) met zetmeel (boterham) of fruit (ananas, appel, dadels).

Vooral het laatste voorbeeld bewijst dus dat vette avocado en zalm en brood een perfecte combinatie is! Mijn bronnen zijn nogal tegenstrijdig over de rol die ei (eiwit) hierbij kan spelen, dus daarom durf ik daar geen uitspraken over te doen.

Zalm
Verder weten we al wel dat zalm veel goede vetten en omega-3-vetzuren bevatten. Goed voor onze hersenen, zenuwen, ogen en huid.

Avocado
De avocado bevat ook vetten, het betreft hier oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat gunstig is voor het cholesterol. De grote hoeveelheid vezels, vitaminen, mineralen, kalium, magnesium en eiwitten maken van deze heerlijke vrucht een ware vitaminebom.

Eieren
Ten slotte de eieren, op het fabeltje dat deze ongezond zijn ga ik niet eens in (dat is niet zo). De antioxidanten, aminozuren, eiwitten, ijzer, choline, foliumzuur en vitamines bewijzen al dat ook een ei gezond is. Daarnaast is 75 kcal voor een versgekookt eitje ook geen reden om deze links te laten liggen. Kies wel zoveel mogelijk voor biologische eieren, op die manier ben je verzekerd van een antibiotica vrije ei met een hoog gehalte aan omega-3.

Dus… Lekker genieten! De ingrediënten zijn oertijd-proof, de vetten zijn aanwezig, maar beregezond en uit dit maaltje haal je zoveel voedingsstoffen dat je de hele dag energie hebt!zalm-avocado-ei-gezond_Fotor

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Lemar schreef:

    Biologische eieren antibiotica vrij? Er zijn ontzettend veel veehouders (99.9%) die hun vee preventief met antibiotica behandelen.

    Schotsehooglanders.nl

  2. Birdie schreef:

    A prcoivatove insight! Just what we need!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s